⌂ Home
Tillbaka
Sök:

Mörkt matbröd

1 liter filmjölk
1,5 tsk bikarbonat
2 dl sirap
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 dl solrosfrön
1 dl linfrö
ev 1 dl russin
ev 1 dl hela hasselnötter

Sätt ugnen på 200 °C. Blanda filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en bunke. Tillsätt vetemjöl, grahamsmjöl, grovt rågmjöl, solrosfrön, linfrön och eventuellt russin och nötter. Blanda väl, men mycket försiktigt. Smörj en 2-liters brödform väl eller använd bakplåtspapper i formen. Fyll den med smeten och strö över lite mjöl. Grädda i nedre delen av ugnen i 60 minuter. Sänk sedan värmen till 175 °C och grädda i ytterligare 30 minuter (täck eventuellt med folie). Pröva med en sticka att brödet känns torrt. Låt brödet vila minst 5 timmar i formen.